Skip to content

Casa OAU! … si pasiva pe deasupra

@ S P

SECTIUNE CU EXPLICITARE

 

Casǎ pasivǎ cu plan SUPER (aici toate planurile, parter si etaj):

https://dl.dropboxusercontent.com/u/94872277/CSPR%20-%20casa%20pasiva.rar

Ok, treaba e cǎ ȋn planurile ǎstea schematice nu prea vezi mare lucru din detaliile care fac o casǎ pasivǎ. Ca plan o casǎ pasivǎ seamǎnǎ ȋn mare proporţie cu una obişnuitǎ. Diferenţele sunt la orientarea ferestrelor (suprafaţǎ vitratǎ maximǎ spre S) şi la poziţionarea HRU (inima sist. pasiv care face recircularea cǎldurii) şi a tubulaturii care face treaba.

Oamenii care au fǎcut proiectul s-au mişcat frumos: s-au prins cǎ au nevoie de o rezolvare cu rupere de nivel. Fǎrǎ ea, dormitorul ǎla al puştiului ar prinde doar un calcan – peretele ǎla oblic care ȋnchide peretele de la dormitorul pǎrinţilor (vezi explicaţia din imagine)

Rezolvarea e bunǎ:

– spaţiul pe care ȋl pierzi din parcelǎ cu amprenta casei e recuperat parţial cu grǎdina de pe terasǎ (nu intrǎ apǎ dacǎ e termoizolat cu cap)

– configuraţia e bunǎ: cum intri ai posibilitǎţile – ori o iei spre bucǎtǎrie la dreapta, ori cobori jumǎtate de nivel la living, ori urci jumǎtate de nivel la dormitorul babacilor. Asta e o treabǎ super, cǎ practic ȋn casa ta poţi ajunge mişcȃndu-ţi tȃrtiţa ȋn unitǎţi de jumǎtǎţi de nivel, deci oboseşti mai puţin. E genul ǎla de gǎselniţǎ adusǎ pe lume de arhitecţii modernişti – la şcoalǎ se predǎ, puţini o folosesc dupǎ. Normal, ȋntre living şi dormitorul puştiului oricum urci un nivel, dar ǎla e mai june  😛

– gǎselniţa cu curtea interioarǎ e bunǎ pentru cǎ acolo eşti obligat sǎ te lipeşti de calcanul vecinilor. Ai curte de luminǎ cu verdeaţǎ, e ca şi cum ai avea propria ta grǎdinǎ ȋn casǎ, dar cu rȃme şi frig dincolo de geam

– dormitoarele au dresssing-uri generoase, spaţiul curge, toatǎ lumea poate ajunge la bǎi. Elegaaant!

Mişto!

Publicat pe CSPR ȋn data de 25.11.2016

This Post Has 2 Comments

 1. Indradevar e decent compartimentata casa dar mai mult ca flux. In rest are o mana de elemente discutabile.
  MINUSURI:
  – La parter: cei 32 de mp de la living sunt de fapt cu zona de circulatie inspre terasa. Zona reala utilizata de fapt pt living e cam la 22 mp.
  – Zona de dining e si ea cam inghesuita. Problema e raportul spatiului de 3 la 1. Nu ai unde sa stai pe scaun si sa mai si treaca gazda prin spatele tau ca sa il serveasca pe cel de langa tine.
  – La etaj nu prea ai loc pt dulapuri de 60 cm adancime (pt umerase) decat pentru rafturi de max 30-35 cm adancime nici in dormitoarele „secundare” nici in cel „matrimonial”.
  – Dresingurile de la cele doua dormitoare „secundare” sunt mai degraba dulapuri inzidite (la o adancime de aprox 1 m nu prea discutam despre un dresing in adevaratul sens al cuvantului.
  – Baia de la aceste doua dormitoare e usor inghesuita (vezi distantele dintre vas WC, lavoar respectiv cada) ca sa nu mai discutam ca nu prea iti ofera loc pt calorifer decat daca vrem sa ne ardem lateralul pulpelor de fiecare data cand „stam pe tron”. Un modul (latime) decent pt un corp sanitar incepe de la 80 cm.
  – Demisol: Depozitul de sub rampa de scara e mai mult o gluma. Inghesui acolo un aspirator si poate o masa de calcat ca la latimea aia nu ai cum sa te desfasori in adancime.
  – Spalatoria nu are ventilatie naturala dar daca ai masina de uscat haine asta nu e neaparat o problema.

  PLUSURI:
  – acces din garaj direct in casa;
  – are incapere pt depozitare la demisol – probabil va fi folosit ca beci;
  – are spalatorie;
  – are dulap la intrarea in casa (parter);
  – bucataria are ventilatie naturala si suprafata decenta
  – terasa are o suprafata generoasa
  – dormitorul „matrimonial” are baie si dresing propriu, cu acces separat fata de restul casei.
  – are un loc de depozitare (dulap) pe hol, langa dormitorul „matrimonial”
  – intimitatea utilizatorilor creata prin separarea celor doua zone de noapte (patinti-copii/musafiri)

  1. Oa, mersi Calina! Ai fost atenta – sa mai zici ca nu zici rau. O sg obiectie: cu toate minusurile mentionate (cu unele sunt de acord), casa e aur in comparatie cu majoritatea locuintelor de la noi – e de aplaudat orice coleg cand nu se prostitueaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top