skip to Main Content
MISIUNE

Din 2015 analizez apartamente. Din cele aproximativ 350 de până acum majoritatea sunt mai slabe calitativ decât cele vechi* (şi nu neapărat cele ieftine). Ca şi cum nu am merita mai bine.

Nu finisajele sunt problema (se pot schimba), ci cât de uşor funcţionezi tu în spaţiile în care îţi petreci cea mai mare parte a vieţii. Acolo doare, pentru că nimeni nu are chef să se complice sau să îşi piardă vremea inutil: AI DREPTUL la camere luminoase, dormitoare ȋn care patul intrǎ şi bǎi ȋn care uşa nu izbeşte vasul de toaletă cȃnd se deschide. Ai dreptul la spaţii de depozitare şi să ai loc să stai împreună cu familia la masă.

TU eşti persoana care trebuie să aibă CONTROLUL
ASUPRA PROPRIULUI STIL DE VIAŢĂ, nu hazardul imobiliar!

Totul porneşte de la ceea ce se numeşte RESPECT DE SINE. Asta au în centru principiile arhitecturii moderne. Principiile în discuţie sunt materia pe care, împreună cu colegii de la Bazele Proiectării, o predăm în fiecare an studenţilor de la Arhitectură din anul III sub forma proiectului de “locuinţe colective”.

O locuinţă confortabilă este cea în care îţi poţi satisface nevoile eficient. Este punctul de la care se poate porni către o amenajare interioară, însă o amenajare interioară de calitate nu poate suplini o conformaţie nefericită aşa cum un plasture nu repară o fractură.

Da, există apartamente bune în toate gamele de preţ – le construiesc dezvoltatorii care au principii. Un simplu plan de arhitectură îţi poate spune multe despre dezvoltatorul care face blocul, pentru că problemele cele mai mari vin de la economia nejustificată de spaţii (adică unde îl doare cel mai tare pe client). Analiza noastră funcţionează ca un fel de radar de probleme.

Să reluăm datele problemei, pe scurt:

peste 80% dintre apartamentele care se vând nu există încă. Există sub forma schiţei de pe hârtia plastifiată a pliantului şi devin realitate cu banii tăi dacă ajungi la semnare înaintea celorlalţi interesaţi. Adică te grăbeşti, dar nu ştii ce cumperi

statul îi verifică pe cei ce construiesc la fel de bine cum face autostrăzi

– un dezvoltator poate face cea mai mare economie de bani la conformarea planului, mai mare decât dacă ar folosi fier beton prea ieftin la armături. Un plan poate părea că are tot ce trebuie chiar când este cu până la 25-30% mai mic decât ar trebui să fie conform normelor în vigoare

– un dezvoltator care are planurile corecte a înţeles că nu vinde o marfă, ci o nouă viaţă familiilor care cumpără. Putem presupune că se va ghida după acelaşi bun simţ şi la calitatea lucrărilor de structură – nimeni nu vrea să rişte condamnări după următorul cutremur. Tu, odată ce ai apartamentul, îl poţi verifica. Până atunci însă, trebuie să te decizi dacă îl cumperi. Aici intervenim noi: afli rapid dacă e ce îţi trebuie sau nu.

Cum? Analiză pe puncte tari, slabe, ameninţări şi oportunităţi.

VREI SĂ VEZI CE OFERĂ PIAȚA IMOBILIARĂ? Descarcă extrasul din carte

Despre mine:

În 2006 am absolvit Facultatea de Arhitectură a UAUIM Bucureşti

În 2012 am susţinut teza de doctorat care tratează avatarurile conceptului de confort

Între 2006 şi 2018 am acumulat experienţă profesională şi universitară (2006 – 2018 la departamentele de Introducere în Proiectarea de Arhitectură & Bazele Proiectării de Arhitectură)

În 2015 am creat pagina Facebook Case Strâmbe pe Radar, singurul loc din online-ul românesc care se ocupă cu calitatea experienţei tale de locuire.

MEDIA
Crede ce ţi se promite, DAR DOAR DUPĂ CE AI VERIFICAT!

* Arhitectura rezidenţială românească din perioada comunistă este adesea mai calitativă decât cea din aceeaşi perioadă din Occident, pentru că:

România a avut program guvernamental de construcţie de locuinţe (asta a însemnat specializare pentru toţi arhitecţii vremii – mulţi au devenit foarte buni conceptori de blocuri)

Proiectele se creau în institute de proiectare unde toţi specialiştii lucrau laolaltă (responsabilitatea era mai uşor de atribuit, iar pedepsele se aplicau dacă era cazul)

Forma şi dimensiunea terenurilor de construit nu erau o problemă: statul era proprietar peste tot (nu exista scuza terenurilor înghesuite de acum)

Reversul medaliei: finisaje proaste şi neglijarea domeniului public, spre deosebire de situaţia din Occident. Peste asta s-a suprapus frenezia închiderii balcoanelor demarată în anii `90. Adică blocurile şi zonele din împrejurimi s-au urâţit în timp. Acest lucru nu are legătură cu calitatea apartamentelor

DISCONFORT RESIDENCE

Cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi

Back To Top