Skip to content

CUM ADICĂ, 4 CAMERE…?

Am mai văzut treaba asta cu a 4-a cameră devenită birou – apare în momentul când arhitectul căruia nu-i place foamea îi zice devoltatorului iritat de atâtea mofturi şi principii că are o idee: “şefu`, înţelege-mă, că ştiu ce zic – scriem pe camera mică “birou” în loc de “dormitor” şi putem boteza chestia apartament de 4 camere. Mie nu-mi sare nimeni în cap, iar tu vinzi tot 4 camere – se prinde lumea că e dormitor, ce naiba… Abia aşteaptă ăia să facă acolo camera copilului!”

În 8,65mp poţi băga o cameră de oaspete, e adevărat. Nu mai insist că n-ai voie cameră sub 10, că oricum acolo ori se va sta puţin (soacra, colegul din facultate care e în trecere prin oraş) ori cine va sta va avea plămânii foarte micuţi – poţi ţine acolo sugarul cu cele aferente lui atâta vreme cât stă acolo până într-o anumită vârstă şi apoi ia camera copilului mai mare care oricum fuge de acasă la 18 ani.

Sursa gafelor este conformaţia. Asta se vede cel mai bine din cum a ieşit baia mare, care e un mare hol plin de gresie-faianţă care îşi ţine cada, buda şi lavoarul în micul spaţiu din capăt. Adică din cei 7,5mp ai băii aproape 4,50mp sunt un hol bine faianţat.

Tot din pricina conformaţiei varză au fost nevoiţi să bage şi bucătăria la dos, la locul fără de lumină şi mângâiere. Şi uite că tot de-aia ne uităm la un apartament de 4 camere cu distribuţia circulaţiilor făcută printr-un singur hol, prin care trece şi popa cu boboteaza, şi doamna îmbrăcată în ceva ce ar trebui să vadă doar soţul, şi adolescentul plin de coşuri, şi soacra care a promis că stă doar 3 zile în vizită, dar e acolo deja de 3 săptămâni. Pacea familială va putea exista doar dacă aceste persoane nu se vor intersecta prea des două câte două (puţin probabil când e doar un hol).

Covrig peste păun, livingul şi bucătăria comunică între ele şi sunt orientate către V. Mergeţi astăzi după-amiază într-o cameră pe V unde intră direct radiaţia solară şi staţi acolo o oră fără să gătiţi… veţi vedea la ce mă refer.

E mare păcat să îţi poţi permite să faci un dormitor de 15 mp (cu 3mp peste minimul cerut de lege) şi să nu ai cum mări puţin cămăruţa aia de 8,65mp. Conformaţie, conformaţie, conformaţie! Toate problemele au aceeaşi sursă: nevoia de a băga cu furca mai multe apartamente decât încap, de fapt – adică dorinţa dezvoltatorului de a face profit maxim cu orice preţ – o dorinţă pe care statul nu o poate gestiona.

Vă pun aici un apartament de 4 camere cum trebuie, pentru comparaţie – diferenţele se văd la ochiul liber.

P.S.: Să dea dracii să fie vreunul dintre soţi fumător – pe balconul ăla nu încapi nici dacă suferi de malnutriţie. Pare a fi mai îngust decât blatul de 60 de centimetri de la bucătărie.

This Post Has 2 Comments

  1. Dar apartamentul ala „model” de 4 camere nu cumva are un dormitor < 12 mp (cel mititel de tot, din centru)?

    1. Am verificat – un dormitor are 15, al doilea 12 (latimea pare de 2,85, dar se contabilizeaza si suprafata nisei cu dulap), iar cel mic e biroul/dormitor. Cred ca te refereai la cel din centru – nu am cotele clare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top