skip to Main Content

workshop septembrie

DESPRE ȘCOALA DE TOAMNĂ

 

NU avem workshop cu case de lut.

NU forjăm decorațiuni din fier pentru porți vechi.

NU facem restaurare de biserici.

Vrem să reparăm puțin lumea*, dar partea de apartamente din ea.

 

* Găsești argumentația completă mai jos, după DETALII

DETALII

 

Pe cine căutăm : studenți sau tineri arhitecți / urbaniști cu hobby-uri

Portret robot :

 • oameni care să întoarcă problema pe toate părțile – persoane meticuloase pasionate de jocuri logice (boardgames, Sudoku, Go, șah sau de strategie)

ȘI / SAU

 • pasionați de scris, citit sau cu note mari la gramatică în liceu, sau similar

ȘI / SAU

 • poeți, copywriteri amatori, sau similar

Nu contează dacă ai făcut info sau nu la liceu, dar s-ar putea să te ajute.

 

Cu ce rămâi după workshop? Dovada participării sub formă de diplomă + un bagaj de aptitudini noi:

  • sensibilitate crescută la defectele de concepție de arhitectură – îți vor “sări” în ochi și ale tale mai repede decât înainte
  • rafinarea clarității în exprimare pentru româna vorbită/ scrisă. Exercițiile menite să stimuleze acuitatea comunicării sunt benefice oricui își dorește să stabilească o relație corectă cu clienți educați (viitori sau actuali)

 

Condiții : întâi ne ajuți să te cunoaștem prin completarea chestionarului de mai jos.

MAIL 1: Vei primi, în termen de 48h, un mail care atestă că ai completat chestionarul. Dacă mesajul a intrat în Spam, te rugăm să îl muți în Inbox, pentru ca mesajul ulterior să nu ajungă tot acolo.

MAIL 2: Sunt invitate să participe la workshop doar persoanele înscrise care primesc invitația pe mail. Confirmarea poate ajunge cel mai târziu la finalul lunii iulie, în funcție de numărul de aplicanți.

 

Taxă participare : 50 de lei, early-bird – se achită după confirmarea participării (din MAIL 2). Persoanele acceptate care nu au achitat taxa până în data de 10 august nu pot participa.

 

Locație: MATER – NOD Makerspace. Adresa: Splaiul Unirii 160, București.

 

Perioadă înscriere early-bird (în MAIL 2 primiți IBAN-ul pentru taxă): 22 iunie – 31 iulie.

 

Perioadă confirmare participare : 1 iulie – 1 august.

 

Reguli : sunt două grupe de câte trei zile (19, 20 și 21 septembrie și 22, 23 și 24 septembrie). Early-birds își pot alege perioada preferată.

 

Premii :

 • PREMIUL I constă în suma de 120 € (pentru recunoașterea contribuției aduse la dezvoltarea algoritmului)
 • PREMIUL II constă în suma de 100 € (pentru recunoașterea contribuției aduse la dezvoltarea algoritmului)
 • PREMIUL III constă în suma de 80 € (se oferă prin tragere la sorți)

Cui i se plătește taxa : Asociației “Operațiunea Salvăm Locuirea” – OSLo suntem noi, „Case Strâmbe pe Radar”.

VREI SĂ ȘTII CE E DE REPARAT LA ARHITECTURA REZIDENȚIALĂ ?

 

Între 2011 și 2021 locuința medie din România a pierdut o cameră întreagă – Suprafața utilă medie a scăzut cu 14,5mp/ locuință în România în perioada 2010-2021, conform INS – de la 76mp utili la 61,5mp; este minimul ultimilor 20 de ani.

 

Știi de ce s-a pierdut “camera”? Pentru că Statul (e mai simplu dacă îl luăm ca personaj colectiv) nu vede greșelile din proiecte (nepotism, incompetență,… știi), iar privații care fac blocuri nu sunt toți corecți. Continuă furtul de metri pătrați din confortul fiecăruia dintre noi – e genul de furt gradual care nu stârnește indignare publică, dar strică zile din viața cui locuiește.

 

TU poți face parte din primul lot de voluntari care pune umărul la testarea algoritmului de evaluare a confortului locuințelor. 3 zile de stat la laptop – îți iese din asta sigur o diplomă de participare, eventual și un premiu. Masaj la spate nu oferim.

CARE E TREABA CU ALGORITMUL?

90% din informațiile la care are acces o persoană care își ia o locuință sunt date cantitative: câți metri pătrați utili are, câți euro îl costă metrul pătrat, câte camere sunt și dacă există loc de parcare. Aici începe problema – pentru că nimeni nu îi spune cum se va simți în metrii ăia pătrați, dacă mașina de spălat rufe va avea loc în baie sau nu, dacă…, dacă…, doar date seci, nimic despre ce înseamnă toate acestea pentru viața lui.

 

E ca și cum ți-ai alege partenerul de viață după numărarea membrelor și măsurarea înălțimii corpului persoanei respective pentru a afla dacă e conformă anatomic și atât – și nu prin prisma calității relației dintre voi. Dacă ar fi ridicol să alegi după criterii cantitative un partener de viață, la locuințe de ce nu ar fi la fel? Până la urmă, în casă vei sta, în medie, minim 12 ore pe zi – cam cât timp petreci cu partenerul.

 

Sigur, fiecare om cam știe de ce are nevoie, în mare – 3 camere pentru o familie de 3 e de bun simț, dar lucrurile nu se termină acolo. Pentru că, uneori, apartamentul din zona Timpuri Noi unde metrul pătrat costă 2000 eur se întâmplă să fie mai incomod decât unul situat peste drum într-un bloc unde metrul pătrat costă 1780 eur (exemplul este ales la întâmplare, dar vorbesc despre situații reale).

 

Rolul algoritmului este să dea note unui apartament în funcție de ce face acel apartament pentru stăpânul său. Informație calitativă pentru o societate prea tolerantă cu cei care îi îngrădesc dreptul la un trai calitativ.

DACĂ LĂSĂM LA O PARTE NOBLEȚEA INTENȚIEI – DE CE NE-AR INTERESA PE NOI, CA ARHITECȚI, SĂ INTERVENIM ÎN PIAȚĂ ?

În primul rând, pentru că OAR se apropie de 9000 de membri, iar în dreptul fiecăruia dintre noi scrie doar “arhitect”, deci suntem egali în fața clienților potențiali atâta vreme cât ceea ce producem noi nu poate fi descifrat de ei (puneți în fața unui prieten non-arhitect două planuri de locuință să vedeți dacă înțelege care este cel bun).

Este în avantajul fiecăruia dintre noi să putem arăta clientului că munca noastră îi crește calitatea vieții – da, scopul algoritmului este să poată da note pe orice proiect rezidențial în viitorul apropiat.

 

În al doilea rând, pentru că sistemul de interese invizibil din jurul (aproape) oricărei primării are de câștigat doar dacă proiectul de casă al lui Nea Ion îl face un amic al arhitectului-șef (sau al primarului) – în loc să îl faci tu, un necunoscut care nu le datorează lor nimic.

 

În al treilea rând, pentru că acest algoritm poate fi pârghia care schimbă  peisajul arhitecturii românești. Fiecare avem ca opțiune rămânerea cocoșați în birou în așteptarea vârstei de pensionare (à propos, Uniunea Arhitecților are un sistem de rotunjire a pensiei pentru cine contribuie) – pentru că nu suntem rockstaruri, să îmbătrânim pe scenă în adulația fanilor.

Suntem arhitecți români care pot avea neșansa să se acrească, cu trecerea anilor, strâmbându-se la fronturi din ce în ce mai urâte – SAU putem fi semizeii care chiar schimbă fața orașelor. Ori asta, ori muritorii patetici care îți recită o poveste la terasă despre cum au încercat ei să rupă nori și nu prea le-a mers (doar o glumă, eșecul nu e opțiune). Inițiativa și succesul depind de implicare.

CARE E PROBLEMA DIN PIAȚA IMOBILIARĂ

Ce se construiește acum, în 95% dintre cazuri, în materie de locuințe, se bazează pe sistemul de valori al firmelor de dezvoltare imobiliară, care are în centru principiul maximizării profitului și atât. Pe scurt, pentru ei lucrurile stau cam așa: cine e corect e neprofitabil. Legea se încalcă, dar nu mai mult decât o fac ceilalți – că nu vrei să te dea pe tine exemplu autoritățile la prima demolare justițiară de la vreo schimbare de ministru. Gradul de confort al societății se scade cu pași mici și calculați.

Marketingul e cheia care te ajută să vinzi orice – dacă vinzi locuințe ieftine, vei folosi momeli cu epitete pompieristice (“peisagiști italieni”, “lux”, etc.), iar dacă le vinzi scumpe faci fațade în nuanțe pastel și folosești fonturi arătoase pentru site (neapărat folosești copywriteri pentru denumirea rezidence-ului).

 

În perioada comunistă, blocurile ieftine aveau un prag de confort sub care nu se cobora. Astăzi, în blocurile scumpe din orașele mari au început să apară des apartamente cu bucătării lipsite de ferestre.

 

Noi vrem să mutăm accentul pe sistemul de valori propriu arhitecturii – care pune nevoile individului în centrul procesului de concepție, nu pe ale celui care vrea să vândă case otova pe bandă.

PARCURSUL MEU

Dacă eram construit altfel, probabil că ajungeam un broker care are un hobby cool denumit arhitectură (… și evitam comisiile de avizare de la Ministerul Culturii). Am ales să merg unde am crezut că ceea ce vreau să învăț poate ajuta lumea să locuiască mai frumos.

 

După primii 10 ani de activitate cu bune și cu rele am început să strâng exemple de locuințe cu arhitectură slabă calitativ (Case Strâmbe pe Radar a apărut în 2015) și am publicat o carte. Apoi am creat un job paralel cu cel de arhitect proiectant: am început să ofer consiliere persoanelor care puteau afla ce doreau să știe despre locuința lor viitoare doar din planurile de arhitectură (pe care cei din afara profesiei nu le pot descifra precis). E tot arhitectură, dar comportă mai puțină proiectare și mai mult scris (o analiză de locuință care conține text și imagini explicative ajunge la 15-22 de pagini). Analiza asta a salvat câteva zeci de persoane de locuințele dezastruoase în care erau gata să își investească economiile. Am explicat în detaliu aici :

 

 

Cele 150 de locuințe analizate* între timp (aproximativ 2000-3000 de pagini scrise, cumulat) m-au ajutat să creez un șablon evoluat din experiența acumulată – este cel pe care acum îl animez pentru a deveni algoritmul care va fi automatizat total, ulterior.

 

* Despre analiza de arhitectură aici: https://radunegoita.ro/servicii/

DE CE SĂ VII ALĂTURI DE NOI?

Am trecut pe unde (probabil că) ești tu acum. Cred că ai reținut ce am zis deasupra: eu am fost unul dintre cei 8000 de arhitecți care nu au avut pile în primării când a lovit criza din 2008.

Dacă ești student sau tânăr arhitect îți știi deja variantele: să ai geniu ca Foster, Hadid (sau oricare alt starchitect care te atrage pe tine), să ai prietenii în primării sau să iei lumea în piept cu speranța că nu vei fi forțat să abdici de la principii.

Nouă nu ne plac sforarii. Vrem să lucrăm cu persoane care nu renunță la valori când „lovește foamea”. Bănuiesc că ai înțeles deja că, dacă nu te implici, o să îți fure pâinea unii cu toleranță mai bună la corupție, pentru că EI sunt peste tot.

 

Scopul algoritmului este mutarea puterii din mâinile dezvoltatorilor puternici pe marketing la cine vrea să afle ce viață își cumpără odată cu noua locuință: când dimensiunea calitativă a unei locuințe primește note, forța marketingului gol de conținut se prăbușește.

 

N-am zis că ce ne-am propus e ușor sau se face pocnind din degete, dar nici să stai 40 de ani în birou supărat pe cum tratează societatea arhitecții nu e ușor.

 

CE ZICI, PUNEM UMĂRUL ÎMPREUNA ?

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

 • Ce o să facem în cele trei zile, exact? Simulări de evaluări pe apartamente reale. Veți primi planurile și veți folosi versiunea interactivă a algoritmului din cloud. Algoritmul este organizat să vă ghideze prin ce aveți de făcut pas cu pas. Explicațiile suplimentare vin la fața locului.
 • Desfășurător:
  • 9:30-10:00 Orientare și prezentare echipa OSLo
  • 10:00-10:30 Deschidere Radu
  • 10:30-11:30 Atelier 1
  • 11:30-12:00 Intrebări
  • 12:00-13:30 Atelier 2
  • 13:30-14.30 Pauza de pranz
  • 14:30-16:30 Atelier 3
  • 16:30-17:00 Intrebări/ Discuții
  • 17:00-17:30 Discuții, relaxare
 • De ce am nevoie dacă vin? Laptop cu un soft de proiectare care poate importa fișiere dwg, mouse, carnețel sau ciorne. Neapărat prelungitor. Dăm noi net wi-fi (activitatea se desfășoară în cloud), avem proiector.
 • Pot participa și dacă nu sunt student la Mincu? Sunt bineveniți studenți de la orice altă facultate/ colegiu de arhitectură, urbanism, private sau de stat.
 • Dacă vin din alt oraș mă puteți ajuta cu cazarea? Nu. Problema cazării este responsabilitatea ta.
 • Cine se va ocupa de noi? Membrii organizației non-profit OSLo și voluntarii acesteia vor fi prezenți pe tot parcursul atelierului și vor susține indrumarea ghidată a participanților. In fiecare zi a atelierului vor fi prezenți minim 2 indrumători.
 • Ce facem în pauza de prânz, putem pleca? Am prefera să economisim timp și energie – so it`s light snacks & water on us. In fiecare zi a workshopului toti participanții vor fi asigurați cu racoritoare și gustari tip snack (nu asigurăm cafea, sucuri carbogazoase si exces de zahăr).
 • Cine poate câștiga premiu? Unul dintre premii se oferă prin tragere la sorți, celelalte două persoanelor cu cele mai apreciate contribuții la ameliorarea algoritmului.
 • Ce e cu întrebările de departajare, una dintre ele pare că nu are nici un sens. La întrebarea respectivă vrem răspunsuri din care să înțelegem cum ai abordat problema, perspectiva ta ne ajută să te cunoaștem mai bine.
 • Dacă nu sunt încă în anul III nu pot participa? Poți, dacă crezi că faci față. Avem nevoie de oameni care să se descurce în planuri.
 • Ce e cu diagrama de pasiuni din poster? Activitatea pe care o vom desfășura necesită răbdare, atenție la detalii specifică persoanelor meticuloase, capacitatea de detecție a nuanțelor dintr-un text și/sau pasiunea pentru jocuri logice. Puțini au genul ăsta de pasiuni cumulate așa că, dacă ești pe aproape, ne poți fi de ajutor (eu, de exemplu, nu sunt cu jocurile logice – dar am răbdare, îmi place să scriu și sunt competitiv la lucrurile care mă interesează). Altfel, n-are rost să îți pierzi 3 zile din viață aiurea, făcând ceva care nu îți aduce satisfacție pentru promisiunea unui mic premiu.
 • Sunteți ONG, cum veți folosi banii din taxele de participare? Ii preschimbăm în premii și gustări. Dacă ne mai răman, vom achita o parte a chiriei spațiului.
 • Cu ce rămâi după workshop? Am zis la început: dovada participării sub formă de diplomă + bagajul de noi aptitudini
 • De ce ar merita să participi? Îți răspund cu un exemplu: un foarte tânăr om de afaceri de 27 de ani a mers să discute cu John Sculley – președintele PepsiCo – voia să îi ceară să își lase jobul ca să vină să lucreze pentru el. A obținut un refuz de tipul “puștiule, am experiență, un job bun și un salariu mare aici – ce să caut la tine în firmă?” Răspunsul primit l-a convins: “Vrei să continui să vinzi apă cu zahăr pentru tot restul vieții sau vii să mă ajuți să schimbăm lumea?” Puștiul era Steve Jobs.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top